TikTok’un dijital dünyada elde ettiği başarı, sosyal medyaki diğer tüm mecraların kısa video biçiminde üretilen içeriklere önem vermesini sağladı. Bu platformlardan biri olarak YouTube da kendi bünyesinde Shorts formatını hayata geçirerek rekabete katıldı.
İçerik üreticilerin ve kullanıcıların aklında ise aynı soru var: YouTube Shorts algoritması nasıl çalışıyor ve bu algoritma hakkında bilmemiz gerekenler neler?
Bu noktada YouTube Shorts’tan sorumlu Product Lead Todd Sherman’ın yakın zamanda konuya dair yapmış olduğu açıklamalara hep birlikte göz atalım.
1.Uzun Videoların ve Shorts’un İşleyiş Farkı
Sherman’ın paylaştığı bilgilere göre, uzun videolarda da Shorts’ta da asıl amaç elbette izleyicileri değerli ve ilgi çekici buldukları türde içeriklerle buluşturmak. Fakat uzun videolar ile Shorts içerikleri aransındaki konsept farkının aşınmaması adına YouTube’un uzun videolar için kullandığı algoritma ile Shorts’un algoritması tamamen aynı değil. Dolayısıyla klasik algoritmayı baz alarak uygulanan stratejiler konu Shorts olduğunda başarısızlıkla sonuçlanabilir.
2. YouTube Shorts İçin İdeal Uzunluk
Shorts videolarını daha görünür kılıp geniş kitlelerce izlenmesini sağlayacak belirli bir uzunluk olmadığını söyleyen Sherman, Shorts’un kısa video olma özelliği gereği 60 saniye ve altı uzunluktaki videolara odaklanıldığını vurgulamakla birlikte, uzunluk yerine kullanıcılara sunulacak içeriğin ihtiyaç duyduğu anlatım için gereken vaktin dikkate alınmasını da tavsiye ediyor.
3. Spam’e Düşme Riski
Paylaşılan Shorts sayısının görünürlük ve algoritma açısından bir etkisinin olmadığını ifade eden Sherman, videoların spam’e düşme riskine dair aydınlatıcı bir noktaya da işaret ediyor. Videoların daha çok izlenmesini sağlamak için aynı videoyu tekrar tekrar silip yeniden paylaşma gibi faaliyetlerin videonun spam’e düşme riskini artırdığı yönünde içerik üreticilerini uyarıyor.
4. Kaydırma ≠ Görüntülenme Sayısı
Sherman’ın bir diğer önemli açıklaması ise yapılan her kaydırmanın görüntülenme sayılarını artırmayacağı üzerine. Yani bir kaydırma ve akabinde gelen izlenmenin içerik üreticilerine görüntülenme sayısı olarak yansıması için belirli bir miktar süre geçmesi, kullanıcıların o videoda vakit geçirmesi gerekiyor. Bu süre ise net olarak açıklanmıyor. Çünkü hem bu süre zaman zaman değişkenlik gösterebiliyor, hem de YouTube kendi bünyesindeki içerik üreticilerinin süre ve algoritma odaklı değil, kullanıcı ve kaliteli içerik merkezli olmalarını istiyor.
5. Etiket Kullanımı ve Video Yükleme Saati
Sherman, daha çok görüntülenme sayısına ulaşmak için etiket kullanımını da mutlak bir şart olarak ön plana çıkarıyor. Ek olarak, verilen bilgilere göre Shorts videolarının hangi saatte paylaşıldığı da etkileşim açısından bir fark oluşturmuyor.
Commentaires